top of page

​Emotion Focused Therapy & Self-Criticism
 

Emotion-focused therapy (EFT), ook bekend als Proces-Experiëntiële Psychotherapie (PE), is een vorm van cliëntgerichte psychotherapie die oorspronkelijk ontwikkeld werd door Carl Rogers en zijn collega’s rond 1950. Het basisidee achter EFT is dat emoties adaptief zijn en waardevolle informatie bevatten. Emoties vertellen ons op de meest fundamentele manier wat belangrijk is in een situatie en fungeren als een kompas voor wat we nodig hebben en willen. Dit helpt ons om uit te maken welke acties geschikt zijn in een bepaalde situatie.

 

Emoties kunnen echter ook problematisch worden, als gevolg van trauma’s of andere moeilijke ervaringen, of omdat we geleerd hebben emoties te ontkennen en als onbelangrijk beschouwen.

 

EFT helpt mensen zich bewust te worden van emoties, leert deze beter te verdragen en de intensiteit te reguleren. EFT helpt te reflecteren op emoties, deze daardoor beter te begrijpen en aldus te veranderen.

Zo hebben veel mensen last van een strenge criticus waarmee zij zich vereenzelvigen. Dit leid tot een gebrek aan zelfcompassie en mogelijk psychische klachten zoals depressies 

Onderstaand filmpje van de Noorse vereninging van cliëntgerichte psychotherapeuten laat zien hoe daar vanuit EFT naar gekeken wordt en mee gewerkt. 

bottom of page