top of page

Faq EFT

Hoe kan EFT therapie helpen bij psychische moeilijkheden zoals angst en depressie?
Depressies en angsten kun je beschouwen als een secundaire reactie op pijnlijke gevoelens die verborgen liggen, vermeden worden, verdoofd worden of vast zitten. Dit kan gebeuren als gevoelens te overweldigend, te pijnlijk of te verdrietig zijn. Deze verborgen gevoelens kunnen met behulp van therapie weer "een stem" krijgen en daardoor veranderen. Dit zal helpen om de depressies en angsten te doen verlichten. 

Waarom heeft het zin om terug te gaan in het verleden als je toch niet kan veranderen wat er is gebeurt?
Het idee om pijnlijke herinneringen van onze jeugd terug te halen is inderdaad beangstigend. Maar ook al kan je het verleden niet veranderen, je kunt wel veranderen hoe je met het verleden blijft rondlopen in het hier en nu. Bijvoorbeeld we kunnen niet veranderen dat iemand mishandeld is tijdens zijn jeugd, maar we kunnen wel de gevoelens van waardeloosheid over deze onopgeloste pijnlijke gebeurtenissen veranderen.

  

Waarom focussen op emoties
Emoties vertellen je wat je nodig hebt, motiveren om je behoeften in te vullen. en geven je belangrijke informatie over wat er aan de hand is. Als we niet bewust zijn van wat we voelen, zijn we ons ook niet bewust van wat we nodig hebben. Emoties vertellen ons dus wat belangrijk is. Speciaal wanneer je niet meer weet wat voor jou belangrijk is. 

 

Waarom zijn gevoelens meer belangrijk dan gedachten
Emoties zijn meestal sneller dan gedachten. Vaak handelen we dan ook voordat we nadenken. Bijvoorbeeld soms kunnen we gevaar aanvoelen voordat we het zien aankomen of horen. Angst vertelt ons dan dat we alert moeten zijn en op moeten letten. Emoties vertellen ons dus wat belangrijk is, wat we nodig hebben en geven ons richting. Dat alles gebeurt voordat we daar een gedachte over hebben ontwikkeld.

bottom of page